Bloemingdael

Onze specialisten zorgen voor een gewenst resultaat, en dit op de meest veilige manier.

Tubulaire borsten

“Tubulaire borsten veroorzaken vaak grote onzekerheid bij vrouwen. Onze ervaren plastisch chirurgen zorgen ervoor dat uw borsten bij uw lichaam en persoonlijkheid passen.”

Tubulaire of tubuleuze borsten zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen. Eén tot vijf procent van de vrouwen die voor een borstvergroting naar ons spreekuur komen, blijken tubulaire borsten te hebben. Er is sprake van tubulaire borsten wanneer de onderkant van de borst achterblijft in de ontwikkeling. Het is van groot belang dat deze aangeboren afwijking als zodanig wordt herkend, omdat een reguliere borstvergroting niet geschikt is in geval van tubulaire borsten. Bij Kliniek Bloemingdael hebben wij de expertise in huis om uw tubulaire borst(en) te corrigeren.

 • Onze plastisch chirurgen zijn aangesloten bij het NVPC en NVEPC
 • Wij hebben jarenlange ervaring met tubulaire borstcorrecties
 • Voorbereidend gesprek met uw chirurg

Voor- en na resultaten van een Tubulaire borsten operatie

Bekijk hier de voor- en na foto's

Prijzen tubulaire borstreconstructie

Omdat iedere situatie en tubulaire borstreconstructie anders is, werken wij niet met vaste prijzen. De prijs voor deze behandeling wordt besproken tijdens het consult

Vergoeding door uw verzekering

Omdat tubulaire borsten geen functionele beperkingen veroorzaken, wordt de aandoening niet gezien als een medisch probleem maar als een cosmetisch probleem. Een tubulaire borstcorrectie wordt daarom over het algemeen niet vergoed door uw verzekeringsmaatschappij. Voor meer informatie over de vergoeding van een tubulaire borstcorrectie kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Voorbereidend gesprek

Tijdens het voorbereidend gesprek voor de ingreep bespreken we hoe de tubulaire borstcorrectie in zijn werk gaat. Ook informeren wij u over de risico’s en complicaties die mogelijk kunnen ontstaan. Daarnaast zal de plastisch chirurg u vragen naar uw medische toestand en eventueel medicijngebruik.

Tubulaire borsten behandeling

Het corrigeren van tubulaire borsten vraagt om een andere aanpak dan het vergroten van normale borsten. Bij het vergroten van normale borsten is het plaatsen van een prothese over het algemeen voldoende. In het geval van tubulaire borsten zal het enkel plaatsen van een prothese in de meeste gevallen niet het gewenste resultaat opleveren. Het is belangrijk om naast het plaatsen van de prothese ook te werken aan de vorm van de borsten. Zo zal de borstplooi verlaagd en het klierenpakker gekliefd moeten worden, voor een evenredige verdeling van het klierweefsel. Daarnaast kan het ook nodig zijn om het tepelhof te verkleinen en de tepel te verplaatsen.

Hoewel een tubulaire borstcorrectie uitgebreider is dan een standaardborstcorrectie, is het zeker mogelijk om een mooi resultaat te bereiken in het geval van tubulaire borsten. Wel is het erg belangrijk dat de aandoening als zodanig wordt herkend, en de tubulaire borst niet wordt behandeld als een normale borst. De ingreep wordt onder algehele narcose uitgevoerd en zal ongeveer 2 uur duren.

Tubulaire borsten herkennen

Veel vrouwen met tubulaire borsten zijn zich er niet van bewust dat ze deze afwijking hebben. In sommige gevallen is het lastig te bepalen of er sprake is van tubulaire borsten of van ‘gewoon’ kleine borsten. Wanneer u een borstcorrectie overweegt is het daarom erg belangrijk om van te voren door een ervaren plastisch chirurg vast te laten stellen of er in uw geval sprake is van tubulaire borsten.

De oorzaak van tubulaire borsten

Bij tubulaire borsten is de onderkant van de borst onderontwikkeld. De plooi onder de borst is daardoor niet goed of helemaal niet aangelegd, waardoor de borst zich in een puntvorm ontwikkelt. De precieze oorzaak daarvan is onbekend, maar het is een aangeboren aandoening die in veel verschillende gradaties voorkomt, van heel mild (en vaak onherkend door borgverleners) tot zeer ernstig.

Op deze afbeelding ziet u een normale borstvorm versus een tubulaire borst.

Op deze afbeelding ziet u verschillende gradaties van een tubulaire borst.

Nazorg

Na de ingreep kiezen wij er in de meeste gevallen voor om u een nacht ter observatie te houden. Op deze manier kunnen wij uw herstel goed in de gaten houden en direct ingrijpen wanneer dit nodig is. Direct na de operatie kunnen uw borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Deze klachten zullen na enkele dagen afnemen. De volgende tips zullen het herstel na uw tubulaire borstcorrectie bevorderen:

 • De eerste vier weken na de operatie raden wij aan om dag en nacht een speciale beha te dragen. Deze beha krijgt u van ons mee na de behandeling.
 • De eerste zes weken kunt u beter geen zware voorwerpen tillen of gaan sporten.
 • Luister naar uw lichaam: alle bewegingen die u pijnloos kunt doen, zullen het herstel niet hinderen.

Risico’s en complicaties

Net als elke chirurgische ingreep is er bij een tubulaire borstcorrectie kans op complicaties. Zo kunt u last krijgen van een allergische reactie, nabloedingen of een slechte genezing. Door de jarenlange ervaring van onze chirurgen en onze goede voorbereiding en nazorg, is de kans op complicaties na een ingreep in Kliniek Bloemingdael erg klein.

Specialisten

 • Drs. Joost Staudt
  Drs. Joost Staudt
 • Drs. Wouter van der Pot
  Drs. Wouter van der Pot
 • Drs. Kalam Ahmed
  Drs. Kalam Ahmed
 • Drs. Jan van Loon
  Drs. Jan van Loon
 • Dr. Mick Kreulen
  Dr. Mick Kreulen
 • Drs. Toine van Trier
  Drs. Toine van Trier
 • Prof. Dr. Paul van Zuijlen
  Prof. Dr. Paul van Zuijlen
 • Dr. Menno Huikeshoven
  Dr. Menno Huikeshoven
 • Drs. Klaske Booij
  Drs. Klaske Booij
 • Drs. Robert de Wijn
  Drs. Robert de Wijn
 • Drs. Nolst Trenité
  Drs. Nolst Trenité

Maak en afspraak

Aanhef*

Voornaam*
Achternaam
Geboortedatum*
Straat + huisnummer*
Postcode*
Woonplaats*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Waar wilt u een afspraak voor maken?*
Op welke dag van de week wilt u het liefst een afspraak maken? (ma. tot vrij.)
Op welk tijdstip wilt u een afspraak maken? (09:00-17:00)
Opmerkingen

RoutebeschrijvingBloemingdael Plastische Chirurgie
Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping
Vondelweg 999
2026 BW Haarlem

Handchirurgie Spaarne gasthuis Rode Kruis Staudt Derma2Care