Bloemingdael

Onze specialisten zorgen voor een gewenst resultaat, en dit op de meest veilige manier.

Moedervlek verwijderen

"Alle moedervlekken worden verwijderd door BIG-geregistreerde plastisch chirurgen die ook werkzaam zijn in het RKZ Beverwijk en het Spaarne Gasthuis in Haarlem"

U kunt uw moedervlek om verschillende redenen laten verwijderen. Heeft u een moedervlek die u als storend ervaart of veroorzaakt uw moedervlek klachten tijdens het scheren? Bij Kliniek Bloemingdael kunt u terecht voor het verwijderen van uw moedervlek om cosmetische redenen. De plastisch chirurgen van Kliniek Bloemingdael hebben veel ervaring met het verwijderen van moedervlekken en het litteken daarbij zo onopvallend mogelijk te maken. Bestaat er de verdenking van huidkanker? Het verwijderen van de moedervlek en het onderzoek van het weefsel valt onder verzekerde zorg. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u in dat geval terecht bij de polikliniek in het ziekenhuis.

Maak nu een afspraak

Over moedervlekken verwijderen

Moedervlekken zijn bruine vlekjes op de huid die veroorzaakt worden door een opeenhoping van goedaardige pigmentvormende cellen in de huid. Ze kunnen verschillen in grootte, vorm en kleur. Vrijwel iedereen heeft wel een aantal moedervlekken: een gemiddeld persoon heeft ongeveer 25 moedervlekken.

Wanneer een moedervlek verwijderen

Een goedaardige moedervlek is een veelvoorkomend verschijnsel. Om medische redenen is het dan ook niet noodzakelijk om deze te verwijderen. Het kan echter voorkomen dat u uw moedervlek om cosmetische redenen wilt verwijderen, bijvoorbeeld wanneer een moedervlek erg groot is of als deze op een ontsierende plek zit. Bovendien kan het voorkomen dat een wat dikkere moedervlek op een onhandige plek zit, waardoor u deze bijvoorbeeld regelmatig openstoot.

Wanneer de moedervlek groter wordt, van vorm verandert, van kleur verandert, jeukt, gemakkelijk bloedt of pijn doet, bestaat de verdenking op huidkanker (melanoom). Via een ‘ABCD’-ezelsbruggetje kunnen kenmerken die duiden op een kwaadaardige verandering van de moedervlek, worden vastgesteld:

 1. Asymmetrische vorm
 2. Onregelmatige Begrenzing
 3. Een andere kleur (colour) dan het standaard bruin
 4. Een Diameter groter dan 6mm

Wanneer uw moedervlek aan al deze aspecten voldoet, is het raadzaam om de moedervlek te laten verwijderen en te laten onderzoeken.

De behandeling

Voorafgaand aan de behandeling zal uw behandelend plastisch chirurg uw moedervlek onderzoeken en beoordelen. Zo kan er bepaald worden welke behandelmethode het beste resultaat zal geven. Tijdens dit gesprek worden uw wensen uitgebreid besproken en krijgt u een uitgebreide uitleg over de ingreep en de verwachtingen.

Het verwijderen van een moedervlek gebeurt onder een plaatselijke verdoving. U voelt daarom niets van de ingreep. Voorafgaand aan de behandeling zal uw plastisch chirurg de moedervlek aftekenen. Hierbij wordt er altijd eerst gekeken naar de zogenaamde “huidlijnen”. Dit zijn de lijnen waarin de huid geneigd is te plooien. De kraaienpootjes bij de ooghoeken of de lachplooi van de neusvleugel naar de mondhoek zijn voorbeelden van goed herkenbare huidlijnen. Een litteken geneest het mooist als deze evenwijdig aan de huidlijnen wordt gemaakt. Dan valt het litteken als het ware een beetje weg tussen de huidlijnen, waardoor het minder opvallend is.


Moedervlek verwijderen in het gezicht

Wanneer u een moedervlek in het gezicht wilt laten verwijderen, wilt u er natuurlijk geen opvallend litteken aan overhouden. Bij Kliniek Bloemingdael begrijpen we dit maar al te goed. De omvang van het litteken wordt door onze artsen geminimaliseerd door gebruik te maken van ‘esthetische units.’ Hiermee wordt bedoeld dat het is opgebouwd uit verschillende onderdelen: de neuspunt is een andere “unit” dan de neusvleugel. Littekens vallen het minst op als  op de begrenzingen van die units liggen. Zo zal een littekentje langs de rand van de neusvleugel vrijwel onzichtbaar zijn, terwijl een litteken dwars op de neusvleugel veel opvallender is. Daar wordt allemaal rekening mee gehouden bij het plannen van de richting waarin de moedervlek wordt verwijderd en gehecht.

Nazorg

Na de ingreep kunt u direct naar huis. Uw behandelend plastisch chirurg zal, indien nodig, een vervolgafspraak maken voor het verwijderen van de hechtingen en het controleren van de plek. Afhankelijk van de plek van uw moedervlek, is het raadzaam om snelle, onverwachte bewegingen te vermijden en een week niet te sporten. De wond kan, ondanks de hechtingen, opengaan. Bescherm het litteken bovendien tegen de zon, totdat het genezen is.

Het resultaat

Naast het volledig verwijderen van de moedervlek, streeft uw plastisch chirurg ernaar om het beste cosmetische resultaat te behalen. Wanneer een moedervlek wordt weggehaald, komt er vrijwel altijd een littekentje voor terug. De kunst is om een aantal technieken toe te passen om het litteken zo onopvallend mogelijk te maken. De plastisch chirurgen bij Kliniek Bloemingdael zijn getraind in het toepassen van deze technieken. Hierbij wordt rekening gehouden met alle factoren die belangrijk zijn bij het creëren van een zo fraai mogelijk litteken: planning van de richting van het littekentje, weefselgevoel (“tissue handling"), hechtmateriaal en techniek. In de eerste paar maanden na het verwijderen van de moedervlek kan het litteken wat roze zijn. Naarmate de huid zich herstelt, trekt dit weg en zal het litteken nauwelijks meer opvallen.

 

Onderzoek

Indien er sprake is van (verdenking van) huidkanker, moet er soms meer huid worden weggenomen. Dit wordt voor onderzoek opgestuurd naar het laboratorium. Dit valt in de regel onder verzekerde zorg. U kunt in dat geval middels een verwijzing van uw huisarts terecht bij in het ziekenhuis.

Risico’s en complicaties

Bij het verwijderen van een moedervlek zijn de risico’s en de kans op (kleine) complicaties zeer minimaal:

 • Littekenvorming
 • Ontsteking van het wondgebied
 • Bloeduitstorting (tijdelijke blauwe plek)

Prijzen

Behandeling Prijs
Consult € 50,-
Second opinion € 100,-
Moedervlek verwijderen € 350,-
Meerdere moedervlekken verwijderen v.a. € 350,-

Maak direct een afspraak

Wilt u een afspraak maken met één van onze specialisten of heeft u een vraag over het verwijderen van een moedervlek? Vul dan onderstaand formulier in.

Aanhef*

Voornaam*
Achternaam
Geboortedatum*
Straat + huisnummer*
Postcode*
Woonplaats*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Waar wilt u een afspraak voor maken?*
Opmerkingen

De specialisten

 • Drs. Joost Staudt
  Drs. Joost Staudt
 • Drs. Wouter van der Pot
  Drs. Wouter van der Pot
 • Drs. Kalam Ahmed
  Drs. Kalam Ahmed
 • Drs. Jan van Loon
  Drs. Jan van Loon
 • Dr. Mick Kreulen
  Dr. Mick Kreulen
 • Drs. Toine van Trier
  Drs. Toine van Trier
 • Prof. Dr. Paul van Zuijlen
  Prof. Dr. Paul van Zuijlen
 • Dr. Menno Huikeshoven
  Dr. Menno Huikeshoven
 • Drs. Klaske Booij
  Drs. Klaske Booij
 • Drs. Robert de Wijn
  Drs. Robert de Wijn
 • Drs. Nolst Trenité
  Drs. Nolst Trenité

Momenteel heeft u zelf de gelegenheid om een afspraak met ons in te plannen door op de button hieronder te klikken. Voor een telefonisch consult kunt u ons bereiken op het nummer 023-5444974.

Maak nu een afspraak

RoutebeschrijvingOns adres

Bloemingdael Plastische Chirurgie
Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping
Vondelweg 999
2026 BW Haarlem

Vergelijkbare behandelingen

Naast het verwijderen van een moedervlek kunt u in onze kliniek in Haarlem tevens terecht voor:

Handchirurgie Spaarne gasthuis Rode Kruis Staudt Derma2Care