Bloemingdael

Onze specialisten zorgen voor een gewenst resultaat, en dit op de meest veilige manier.

Liposuctie

Algemeen

Liposuctie is het onderhuids wegzuigen (suctie) van abnormale vetophoping (lipo). Abnormale vetophopingen kunnen ontstaan op plaatsen als de hals, buik, billen, boven- en onderbenen en knieën. De ophopingen worden veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen. Deze abnormale vetstapeling komt alleen voor bij mensen die daar aanleg voor hebben. Een belangrijke voorwaarde voor het uitvoeren van liposuctie is dat de huid voldoende elastisch is. Is dat niet het geval en is er bovendien sprake van cellulitis (sinaasappelhuid) dan kan de vetophoping door middel van dermo-lipectomie worden verwijderd. Dermo staat hier voor huid en lipectomie betekent het wegsnijden van vet. Nadeel van deze operatie is dat er lange littekens achter blijven. Zowel liposuctie als dermo-lipectomie zijn plastisch chirurgische behandelingen.

Voorbereiding

In het voorbereidend gesprek leggen wij u uit hoe een liposuctie precies in zijn werk gaat. Hierbij bespreken wij het gehele behandeltraject en informeren wij u over de risico’s en mogelijke complicaties die aan de operatie verbonden zijn.

Werkwijze

Liposuctie vindt meestal plaats onder volledige verdoving. Alleen kleine contourafwijkingen, bijvoorbeeld overtollig vet in de hals, worden behandeld onder plaatselijke verdoving. Na afloop kunt u dan meteen naar huis. Voor de grotere ingrepen moet u een aantal dagen in het ziekenhuis blijven. Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het gebied af dat gecorrigeerd moet worden af. Daarna wordt u onder verdoving gebracht. Via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen zoals bestaande huidplooien, wordt het te opereren gebied ingespoten met een vloeistof die het wegzuigen van de vetcellen vergemakkelijkt en het bloedverlies vermindert. Als de vloeistof is ingewerkt brengt de arts via de huidsneden de suctie-buis in. Deze buis is aangesloten op een krachtige zuig-pomp. Het overtollige vetweefsel kan nu worden weggezogen. Is het gewenste resultaat bereikt, dan worden de huidsneden gehecht. In een enkel geval is het nodig een aantal drains (dunne slangetjes) in te brengen om overtollig wondvocht af te voeren. Deze drains worden verwijderd als er bijna geen wondvochtproductie meer is. Meestal is dit na één a twee dagen.

Mogelijkheden en verwachtingen

Liposuctie is een mooie techniek om plaatselijk vetweefsel te verwijderen. Belangrijk om te weten is wel dat liposuctie bij obesitas geen middel is om te vermageren. Als u over het gehele lichaam een teveel aan vetweefsel heeft bent u aangewezen op een dieet en intensieve lichaamsbeweging. Liposuctie biedt contourverbetering maar zeker geen perfectie. Soms is het heel moeilijk een symmetrisch resultaat te krijgen. Daarnaast kunnen bepaalde onregelmatigheden in de huid niet worden gecorrigeerd. Het kan ook voorkomen dat de huid juist door de behandeling onregelmatigheid vertoont. Dit komt doordat liposuctie van grotere gebieden een moeilijk te doseren methode is.

Na de behandeling

Na een liposuctie moet u, afhankelijk van het behandelde gebied, een pantybroek, elastisch verband of een korset dragen. Dit is nodig om de huid op de onderliggende laag te laten hechten. Deze drukkende onderkleding moet u gedurende vier tot zes weken dag en nacht dragen. Als u wilt douchen of u wilt wassen, wat al mag na 24 uur na de behandeling, mag u de onderkleding voor een korte periode uit doen. Na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rond de enkels kunnen vochtophopingen ontstaan, dit trekt na twee tot zes weken vanzelf weg. De pijn is over het algemeen goed te bereiden met paracetamol. Geplaatste hechtingen worden één of twee weken na de behandeling verwijderd.

Risico's en complicaties

Als bij ieder andere behandeling of operatie kunnen er complicaties optreden. Complicaties zijn zeer uitzonderlijk. Er bestaat een kans op een nabloeding of infectie, al komt dit bijna nooit voor. Direct na de ingreep is de huid gezwollen, verkleurd en gelig. Daarna kunnen er nog restzwellingen aanwezig zijn en soms verhardingen die pas na weken of maanden verdwijnen. Ook kan de huid plaatselijk tijdelijk gevoelloos zijn. Het uiteindelijke resultaat van liposuctie is pas na 6 maanden te beoordelen. In sommige gevallen is een aanvullende liposuctie noodzakelijk. Dankzij een team van ervaren specialisten heeft kliniek Bloemingdael door de jaren heen veel ervaring opgebouwd met het uitvoeren van liposucties. Ondanks onze expertise en ervaring vinden wij het belangrijk dat u als cliënt altijd op de hoogte bent van de risico’s en mogelijke complicaties. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van de bovenstaande informatie, dan kunt u gerust contact met ons opnemen.

Vergoeding

Een liposuctie komt meestal voor eigen rekening. Informeert u bij uw ziektekostenverzekeraar of u in aanmerking komt voor vergoeding.

Tot slot

Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan zal de plastisch chirurg van kliniek Bloemingdael ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen.

Prijzen

Behandeling Prijs Verdoving Overnachting
Consult € 50,-
Second opinion € 100,-
Liposuctie 1 regio € 2300,- Algehele narcose Inclusief overnachting
Liposuctie 2 regio's € 3200,- Algehele narcose Inclusief overnachting
Liposuctie 3 regio's € 4600,- Algehele narcose Inclusief overnachting
Liposuctie 4 regio's € 5500,- Algehele narcose Inclusief overnachting

Vergelijkbare behandelingen

Naast liposuctie kunt u in onze kliniek in Haarlem tevens terecht voor:

Afspraak maken

Aanhef*

Voornaam*
Achternaam
Geboortedatum*
Straat + huisnummer*
Postcode*
Woonplaats*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Waar wilt u een afspraak voor maken?*
Opmerkingen
Handchirurgie Spaarne gasthuis Rode Kruis Staudt Derma2Care