Bloemingdael

Onze specialisten zorgen voor een gewenst resultaat, en dit op de meest veilige manier.

Gynaecomastie

Borstvorming komt niet alleen voor bij vrouwen: ook mannen kunnen last hebben van borstvorming, beter bekend als gynaecomastie. De borst kan ontstaan door een vergrote klierschijf, huidoverschot of een niet-lichamelijke oorzaak. Eén ding is echter zeker: de borstvorming leidt in veel gevallen tot grote onzekerheid bij mannen. Wanneer u zich onzeker voelt door de gynaecomastie is een borstverkleining een goede oplossing.

 • Onze plastische chirurgen zijn aangesloten bij het NVPC en NVEPC
 • Jarenlange ervaring op het gebied van gynaecomastie
 • Persoonlijk gesprek met de chirurg die u gaat behandelen
 • Uitgebreid consultgesprek

Prijzen voor borstverkleining bij mannen

Onderstaand vindt u een overzicht met de tarieven voor een gynaecomastie behandeling.

Behandeling Prijs
Consult gynaecomastie € 50,-
Second opinion gynaecomastie € 100,-
Gynaecomastie klein € 3980,--
Gynaecomastie groot € 4920,-

Vergoeding door de verzekeraar

Het is geheel afhankelijk van uw situatie of de operatie wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit hangt bijvoorbeeld af van de aard en de ernst van de borstvorming. Daarnaast wordt er gekeken of de ingreep om een medische of cosmetische reden uitgevoerd wordt. Aanbevolen wordt om van te voren te controleren of uw zorgverzekering de operatie vergoedt.

Maak nu een afspraak 023 544 4974

Voor- en na resultaten van een gynaecomastie operatie

Bekijk hier de voor- en na foto's

Ervaringen borstverkleining bij Kliniek Bloemingdael

 

Gert, 34 jaar

‘Achteraf had ik de stap veel eerder moeten nemen. Mijn borst oogt nu mannelijker en ik voel mij een stuk zelfverzekerder.’

Mitchel, 22 jaar

‘Ik was heel erg zenuwachtig gedurende het traject, maar werd continu op mijn gemak gesteld door de ervaren artsen. Ze namen alle tijd om mijn vragen te beantwoorden, wat mij een goed gevoel gaf. Ik ben dan ook heel erg blij dat ik de stap heb overwogen en iets aan mijn man boobs heb laten doen.’

Bob, 45 jaar

‘De operatie is mij 100% meegevallen. Na ruim een week was ik alweer in staat om te werken. Ik voel mijzelf echt een ander mens. Zo voel ik mijzelf een stuk jonger en aantrekkelijker, wat mijn zelfvertrouwen een enorme boost geeft.’

Wat is gynaecomastie?

Gynaecomastie is de ontwikkeling van abnormaal veel borstweefsel bij mannen door een onevenwichtige hormonenspiegel in de pubertijd. Er zijn twee vormen van borstvorming bij mannen. Zo kan er sprake zijn van lichamelijke of niet-lichamelijke gynaecomastie.

Lichamelijke gynaecomastie

Bij lichamelijke borstvorming verdwijnen de klierschijven van een jongen niet tijdens de kindertijd. In plaats dat deze weggaan, zwellen deze tijdens de pubertijd op, waardoor er een borstvorming plaatsvindt. Dit kan gebeuren bij beide borsten van de jongen, maar ook bij één borst. De zwelling van de borst is meestal van korte duur, maar het kan ook voorkomen dat de zwelling meerdere jaren blijft. Deze borstvorming verdwijnt echter vanzelf, waardoor de zwelling niet operatief behandeld wordt.

Een tweede lichamelijke oorzaak is pseudo-gynaecomastie. Bij deze borstvorming is niet de borstklier gezwollen, maar is de zwelling in de borst ontstaan door een vetophoping. Deze borstvorming kan door middel van een borstverkleining verholpen worden.

Niet-lichamelijke borstvorming

Naast de natuurlijke oorzaken van gynaecomastie bij mannen zijn er ook een aantal oorzaken van niet-lichamelijke borstvorming. Hierbij kunt u denken aan:

 • De bijwerking van medicijnen, zoals anabole steroïden of antidepressiva
 • Stofwisselingsveranderingen bij lever- of nierziekte
 • Het gebruik van cannabis
 • Het disfunctioneren van de teelballen
 • Hormoonproducerende gezwellen

Wanneer er sprake is van een niet-fysiologische oorzaak wordt er aan de hand van het verhaal van de patiënt en een lichamelijke onderzoek bepaald of een borstverkleining geschikt is. Bij twijfel wordt er een aanvullend hormonaal onderzoek uitgevoerd om te controleren of er geen onderliggende ziektes aanwezig zijn. Daarnaast wordt gecheckt of de afwijking al een langere tijd aanwezig is.

Maak nu een afspraak 023 544 4974

De behandeling

Hoe de operatie eruit komt te zien, hangt af van het soort gynaecomastie. Wij maken onderscheid tussen twee borst verkleinende operaties:

 • Klierschijfverwijdering
 • Huidoverschotverwijdering

Gynaecomastie door een klierschijf

Wanneer er sprake is van een vergrote klierschijf, verwijderen wij deze. Om deze klier weg te halen, wordt er een klein sneetje gemaakt onder de tepel en op de overgang van het tepelhof en de huid. Bij een kleine klierschijf voeren we de ingreep uit onder een lokale verdoving. Als de klierschijf groot is, voeren wij de operatie onder narcose in dagbehandeling uit of met een verblijf in het ziekenhuis voor een nacht.

Borstvorming door een overschot aan huid

Als er een overschot aan huid is, wordt er rond de tepel een reepje huid weggehaald. In sommige gevallen kan het nodig zijn om meer huid weg te halen en de tepel wat naar boven te verplaatsen. Dit leidt tot een zogenoemd ankervormig litteken rond en onder de tepel. Indien er veel vet in het gebied onder de tepel zit, wordt dit tijdens de operatie verwijderd met een aanvullende liposuctie.

Nazorg

Een borstverkleining bij mannen is geen zeer ingrijpende behandeling. De borst zal na de operatie gevoelig zijn, maar deze pijn is goed te verlichten met een paracetamol. Tevens vindt er binnen 2 weken na de operatie een controle plaats om het eindresultaat te checken.

Maak nu een afspraak 023 544 4974

Maak kennis met onze specialisten

 • Drs. Joost Staudt
  Drs. Joost Staudt
 • Drs. Wouter van der Pot
  Drs. Wouter van der Pot
 • Drs. Kalam Ahmed
  Drs. Kalam Ahmed
 • Drs. Jan van Loon
  Drs. Jan van Loon
 • Dr. Mick Kreulen
  Dr. Mick Kreulen
 • Drs. Toine van Trier
  Drs. Toine van Trier
 • Prof. Dr. Paul van Zuijlen
  Prof. Dr. Paul van Zuijlen
 • Dr. Menno Huikeshoven
  Dr. Menno Huikeshoven
 • Drs. Klaske Booij
  Drs. Klaske Booij
 • Drs. Robert de Wijn
  Drs. Robert de Wijn
 • Drs. Nolst Trenité
  Drs. Nolst Trenité
Maak nu een afspraak 023 544 4974

Veelgestelde vragen over mannenborsten

Groeit mijn borst na de operatie weer?

De borst bestaat voor een groot gedeelte uit vet. Als u dikker wordt, zal de borst ook groeien. Wanneer tijdens de gynaecomastie operatie klierweefsel is verwijderd, is de kans nihil dat de borst opnieuw groter wordt.

Wanneer kan ik weer beginnen met werken?

Bij lichamelijk licht werk, zoals administratieve werkzaamheden, kunt u na twee dagen alweer aan het werk. Als u lichamelijk zwaar werk uitvoert, dient u twee à vier weken rust te houden.

Wordt de behandeling vergoed?

Het is geheel afhankelijk van uw zorgverzekeraar of de operatie wordt vergoed. Naast de aard en de ernst van de gynaecomastie speelt het verzekeringspakket een belangrijke rol. Informeer naar bij zorgverzekering of de behandeling wordt vergoed.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een gynaecomastie operatie? Maak een afspraak met één van onze plastische chirurgen. Neem contact met ons op via 023 544 4974 of stuur een e-mail naar info@bloemingdael.nl.

Aanhef*

Voornaam*
Achternaam*
Geboortedatum*
Straat + huisnummer*
Postcode*
Woonplaats*
Telefoonnummer*
Emailadres*
Waar wilt u een afspraak voor maken?*

Vergelijkbare behandelingen

Naast een gynaecomastie behandeling kunt u in onze kliniek in Haarlem tevens terecht voor een:

Handchirurgie Spaarne gasthuis Rode Kruis Staudt Derma2Care