Bloemingdael

Onze specialisten zorgen voor een gewenst resultaat, en dit op de meest veilige manier.

Borstverkleining

Als u lichamelijke klachten ervaart of wanneer de huid onder uw uitgezakte borsten gaat smetten, kan een borstverkleining u verlichting geven. Ook wanneer u uw borsten niet vindt passen bij de rest van uw lichaam of als uw volle boezem de bron is van onzekerheid, kan een borstverkleining u de oplossing bieden.

Bij Kliniek Bloemingdael bent u van harte welkom voor een informatief gesprek. In het gesprek bekijkt een van onze plastisch chirurgen welke borstcorrectie bij u past.

 

Voorbereidend gesprek

Tijdens het voorbereidende gesprek kunt u uw klachten, vragen en wensen met betrekking tot een borstverkleining bespreken. Uw plastisch chirurg zal u vragen naar uw verwachtingen rondom het resultaat en de behandeling. Naar aanleiding hiervan geeft uw plastisch chirurg u inzicht in de mogelijkheden en bekijkt hij of de ingreep aan uw verwachtingen kan voldoen. De plastisch chirurg zal daarnaast uitgebreide voorlichting geven over de voorbereidingen, de ingreep en de nazorg. Bij Kliniek Bloemingdael krijgt u altijd een eerlijk en professioneel advies, zodat u weet wat u te wachten staat.

Daarnaast zal er tijdens het voorbereidende gesprek bepaald worden of u een geschikte kandidaat bent voor een borstverkleining. Onder andere uw medische achtergrond, uw medicijngebruik en uw huidige gezondheid komen ter sprake.

De borstverkleining

Een borstverkleining wordt te allen tijde uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg. De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt gemiddeld anderhalf uur. De plastisch chirurg zal eerst een kleine incisie maken rond de tepelhof en naar de borstplooi. Indien nodig zal er een incisie worden gemaakt in de plooi onder de borst. Uw arts kan ervoor kiezen om geen incisie onder de borst te maken als er bijvoorbeeld minder weefsel weggehaald dient te worden. Vervolgens zal er aan de onderkant van de borst zorgvuldig vet- en huidweefsel worden verwijderd, waarna uw plastisch chirurg de tepel naar de juiste hoogte zal verplaatsen. Indien nodig wordt het tepelhof verkleind voor een natuurlijk en gebalanceerd resultaat.

Na de borstverkleining zullen de borsten stevig verbonden worden. Omdat er een kans bestaat dat uw lichaam wondvocht produceert, zullen er twee dunne drains (slangetjes) worden ingebracht die het wondvocht afvoeren. Deze kunnen meestal de volgende ochtend weer verwijderd worden.

Resultaten

Na de ingreep is het direct zichtbaar dat de borsten kleiner van omvang zijn. Het eindresultaat is echter pas een jaar na de operatie te beoordelen. Het resultaat van een borstverkleining is kleinere en stevigere borsten. Ook de vorm van de borsten zal veranderen, passend bij de nieuwe grootte. Het merendeel van de vrouwen is erg tevreden over het resultaat: klachten aan de rug, nek en schouders verdwijnen vaak helemaal en hun onzekerheid vermindert aanzienlijk.

De plastisch chirurgen van Kliniek Bloemingdael voeren dagelijks meerdere operaties uit aan de borsten. Bekijk hieronder de resultaten van vrouwen die bij Kliniek Bloemingdael een borstverkleining hebben ondergaan.

Bekijk hier de voor- en na foto’s

Nazorg

De reactie op de narcose is bij iedereen verschillend. Het kan zijn dat u zich moe en futloos voelt wanneer u bijkomt. Uw arts zal na de behandeling bepalen welke nazorg u nodig heeft. In de meeste gevallen zal ervoor gekozen worden om u een nachtje ter observatie in de kliniek te houden, zodat uw herstel goed bewaakt kan worden.

Direct na de borstverkleining kunnen de borsten gezwollen en beurs zijn. Dit zal echter vanaf de derde dag na de ingreep geleidelijk wegtrekken. Voor een goede ondersteuning van de borsten adviseren wij u de eerste vier weken na de ingreep een speciale beha te dragen; deze krijgt u na de behandeling mee naar huis.

Voor optimaal herstel adviseren wij u om de eerste week rust te houden en geen zwaar lichamelijk werk te verrichten. Na zes weken kunt u zwaarder werk verrichten en mag u weer sporten.

Na een week verwijdert uw plastisch chirurg de hechtingen. Er zullen kleine littekens achterblijven. Dankzij speciale technieken zijn de plastisch chirurgen van Kliniek Bloemingdael in staat om slechts een minimaal litteken achter te laten. Voor een optimaal resultaat adviseren wij u uw litteken goed te verzorgen met STAUDT littekencrème en de borsten het eerste jaar zo min mogelijk aan de zon bloot te stellen.

Risico’s van een borstverkleining

Chirurgische ingrepen brengen risico’s met zich mee. Een borstverkleining vormt hierop geen uitzondering. Wanneer u een borstverkleining overweegt, is het belangrijk dat u bedenkt of u in de toekomst nog borstvoeding wilt geven. Door het verplaatsen van de tepels bestaat er de kans dat u minder of zelfs helemaal geen borstvoeding meer kunt geven.

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen, bestaat bovendien het risico op een allergische reactie, een infectie, een nabloeding en een slechte genezing. Door jarenlange ervaring, een goede voorbereiding en professionele zorg worden deze risico’s bij Kliniek Bloemingdael geminimaliseerd.

Prijzen en vergoeding

Een borstverkleining wordt veelal door de zorgverzekeraar vergoed wanneer u deze om medische redenen ondergaat. Om te bepalen of er sprake is van een medische noodzaak, zijn er criteria opgesteld waar u aan moet voldoen:

 1. U heeft een borstomvang van cup DD of groter (voor vrouwen kleiner dan 1 meter 60 geldt cup D). U heeft last van hoge rugklachten of nek- en schouderklachten die ontstaan door uw borstomvang. Eventuele andere oorzaken zijn uitgesloten en andere therapieën, zoals een ondersteunende beha, pijnstillers en fysiotherapie, blijken niet te helpen.
 2. Hygiëne: u heeft last van chronisch smetten onder uw borsten, waarbij hygiënische maatregelen en andere medische behandelingen onvoldoende resultaat hebben gehad.

Daarnaast mag uw BMI (Body Mass Index) niet hoger zijn dan 30. Naast de genoemde criteria kan elke ziektekostenverzekeraar nog eigen regels hebben. Wij adviseren u om voor de ingreep uw verzekeringsadviseur te raadplegen.

Wanneer u om esthetische redenen een borstverkleining ondergaat, zal deze niet worden vergoed.

Behandeling Prijs
Consult € 50,-
Second opinion € 100,-
Borstverkleining € 4970,-

Een afspraak maken of contact opnemen

Aanhef*

Voornaam*
Achternaam
Geboortedatum*
Straat + huisnummer*
Postcode*
Woonplaats*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Waar wilt u een afspraak voor maken?*
Opmerkingen

Ervaringen borstverkleining bij Kliniek Bloemingdael

Recensie van mevrouw De Weert, 31 en behandeld door Dr. Van der Pot

Al jaren had ik last van pijn in mijn nek en schouders. Wat ik ook probeerde aan fysiotherapie, massage of beha’s; niets hielp. Omdat mij van jongs af aan geleerd was om niet te zeuren en door te zetten, heb ik lang de stap tot een ingreep niet durven zetten. Een jaar geleden heb ik toch een consult aangevraagd bij Kliniek Bloemingdael. De beste beslissing die ik ooit heb gemaakt! Dr. Van der Pot stelde mij direct gerust en gaf aan dat ik zeker niet onterecht was gekomen. Ik kreeg een uitgebreide uitleg over de mogelijkheden en de behandeling, en al mijn vragen werden uitvoerig beantwoord.

De operatie is mij ontzettend meegevallen. Ik ben van een cup F naar een volle C cup gegaan en mijn nek- en schouderklachten zijn daardoor volledig verdwenen. Ik voel me een compleet ander mens: ik heb meer energie en ook mijn zelfvertrouwen heeft een boost gekregen.

Recensie van Rosanne, 24

Op jonge leeftijd begonnen mijn borsten al flink te groeien, verschrikkelijk vond ik het. Ze groeiden door tot 75F: een maat die totaal niet in balans is met mijn 1,67 meter en van nature slanke figuur. Niet alleen was het kopen van bovenkleding een regelrechte ramp, maar ik had ook vaak hoofdpijn. Doordat ik regelmatig opmerkingen kreeg over mijn borsten, voelde ik me vrijwel nooit op mijn gemak. Ik zocht altijd manieren om mijn borsten te verbergen en zelf ook zo min mogelijk op te vallen.

Ik overweeg al sinds mijn 18e een borstverkleining te ondergaan, maar omdat ik bang was dat mijn borsten nog verder zouden groeien heb ik met de ingreep gewacht tot afgelopen augustus. De operatie is me reuze meegevallen, dankzij de goede zorgen van het team. Het resultaat is beter dan ik had durven hopen: ik durf mezelf weer te laten zien.

De specialisten

 • Drs. Joost Staudt
  Drs. Joost Staudt
 • Drs. Wouter van der Pot
  Drs. Wouter van der Pot
 • Drs. Kalam Ahmed
  Drs. Kalam Ahmed
 • Drs. Jan van Loon
  Drs. Jan van Loon
 • Dr. Mick Kreulen
  Dr. Mick Kreulen
 • Drs. Toine van Trier
  Drs. Toine van Trier
 • Prof. Dr. Paul van Zuijlen
  Prof. Dr. Paul van Zuijlen
 • Dr. Menno Huikeshoven
  Dr. Menno Huikeshoven
 • Drs. Klaske Booij
  Drs. Klaske Booij
 • Drs. Robert de Wijn
  Drs. Robert de Wijn
 • Drs. Nolst Trenité
  Drs. Nolst Trenité

Momenteel heeft u zelf de gelegenheid om een afspraak met ons in te plannen door op de button hieronder te klikken. Voor een telefonisch consult kunt u ons bereiken op het nummer 023-5444974.

Maak nu een afspraak

RoutebeschrijvingOns adres

Bloemingdael Plastische Chirurgie
Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping
Vondelweg 999
2026 BW Haarlem

Vergelijkbare behandelingen

Naast een borstverkleining kunt u in onze kliniek in Haarlem tevens terecht voor een:

Handchirurgie Spaarne gasthuis Rode Kruis Staudt Derma2Care