Bloemingdael

Onze specialisten zorgen voor een gewenst resultaat, en dit op de meest veilige manier.

Borstlift

Algemeen

Een zwangerschap, gewichtsverlies of gewoon veroudering: er zijn verschillende oorzaken waardoor borsten kunnen gaan hangen of verslapt zijn. Het bovenste gedeelte van de borsten heeft dan vaak geen vulling meer, er ontstaat een diepe borstplooi en de tepels zitten vaak lager dan de borstplooi. In dat geval kan een borstlift uitkomst bieden. De tepel wordt daarbij naar boven verplaatst en als het nodig is kan er ook een implantaat worden geplaatst om uw borsten weer voller te maken. Een borstlift laat meer littekens na dan een ‘gewone’ borstvergroting. Maar veel vrouwen zijn desondanks toch heel blij met het resultaat.

Voorbereiding

Tijdens het eerste consult komt alles aan de orde wat met de behandeling te maken heeft: welke methode voor u het beste is, welk resultaat u mag verwachten, de mogelijke risico’s en de nazorg. U krijgt altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichting over de behandeling en de periode erna.
Tijdens dit consult bekijkt de plastisch chirurg of u een geschikte kandidaat bent voor een borstlift. De chirurg zal vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en welke medicijnen u gebruikt.
Als u geneesmiddelen gebruikt, moet u dit melden aan de plastisch chirurg. Bloedverdunnende medicijnen (zoals coumarine, marcoumar, sinaspril, sintrom, ascal, APC, asprobruis, kinderaspirine, en dergelijke) mag u, afhankelijk van het middel, tot twee weken voor de operatie niet meer slikken. Daarnaast adviseren wij u minstens zes weken van tevoren stoppen met roken, want roken vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. Wanneer u te zwaar bent is het noodzakelijk om voor de operatie eerst te vermageren. Het operatieresultaat is dan beter en het risico op infectie vermindert aanzienlijk.

Werkwijze

Via een incisie rond de tepelhof (bij een kleine lift van maximaal twee centimeter), via een incisie rond het tepelhof en recht naar beneden tot in de borstplooi (bij een middelmatige uitzakking of slapte) of via een ankervormige incisie (wanneer uw borsten sterk uitgezakt of verslapt zijn). De overtollige huid wordt weggehaald en de tepel naar boven verplaatst. Als dat nodig is wordt ook de vorm van de tepel gecorrigeerd.
Wanneer er implantaten geplaatst worden, zal de chirurg eerst de borstlift doen, daarna de implantaten plaatsen en tenslotte de incisie in de borstplooi sluiten.
De huid wordt met onderhuidse hechtingen gehecht en dichtgeplakt met hechtpleisters. Door verbeterde technieken zijn drains vaak niet nodig. De operatie gebeuren onder narcose in dagopname en zonodig met overnachting. De ingreep duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.

Na de operatie

Na de operatie adviseren wij een sport beha dragen. Deze dient u gedurende 4 weken dag en nacht te dragen en daarna nog 2 weken overdag.
De eerste 2 weken na de operatie dient u zich zo rustig mogelijk te gedragen. U mag geen sport en zwaar lichamelijk werd uitvoeren. De wondgenezing duurt ongeveer 2 weken. Daarna mag u beginnen met licht werk. Zwaar werk en sport kunt u uitvoeren na 4 à 6 weken.

Resultaten

Deze operatie geeft bij de meeste mensen een zeer bevredigend resultaat. Een borstlift geeft wel zichtbare littekens in een ankervorm. Uiteraard doen onze ervaren plastisch chirurgen hun uiterste best deze littekens zoveel mogelijk in de bestaande huidplooien te laten vallen. Het uiteindelijke aspect van het litteken is erg verschillend van persoon tot persoon.

Bekijk hier meer voor- en na foto’s

Complicaties

Een borstlift heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan gaan infecteren, wat overigens weinig voorkomt. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben. Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de arts het nabloedende bloedvaatje dicht maakt. Specifieke risico’s bij een borstlift zijn het wijken van de huidranden bij het litteken en rimpeling van de huid rond het litteken. Daardoor kan het herstel wat langer duren, maar het hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het resultaat. Andere risico’s zijn gevoelloosheid van de tepels, een verminderd vermogen of soms zelfs onvermogen tot het geven van borstvoeding, de vorming van hypertrofische (= sterk verdikte) littekens en het terugkeren van de slappe of hangende borst. U moet er rekening mee houden dat de tepels niet altijd volledig symmetrisch zullen worden. Wanneer er implantaten geplaatst worden, bestaat een gering risico op kapselcontractie.

Vergoeding

Een borstlift is een cosmetische operatie en wordt over het algemeen niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. De plastisch chirurg geeft u van tevoren een opgave van de kosten.
Als er een medische indicatie bestaat om een bovenbeenlift uit te voeren wordt de beslissing over vergoeding van de operatie genomen door de medisch adviseur van uw ziektekostenverzekeraar. De plastisch chirurg zal in voorkomend geval een aanvraag bij uw verzekeraar indienen.

Tot slot

Het onderwerp borstlift bestaat uit algemene teksten, bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw plastisch chirurg. De algemene informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie. Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de plastisch chirurg ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Prijzen

Behandeling Prijs
Consult € 50,-
Second opinion € 100,-
Borstlift € 5070,-
Borstlift met protheses € 5870,-

Vergelijkbare behandelingen

Naast een borstlift kunt u in onze kliniek in Haarlem tevens terecht voor een:

Maak een afspraak

Aanhef*

Voornaam*
Achternaam
Geboortedatum*
Straat + huisnummer*
Postcode*
Woonplaats*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Waar wilt u een afspraak voor maken?*
Opmerkingen
Handchirurgie Spaarne gasthuis Rode Kruis Staudt Derma2Care