Bloemingdael

Onze specialisten zorgen voor een gewenst resultaat, en dit op de meest veilige manier.

Voordelen en nadelen borstreconstructie

De voordelen en nadelen van een borstreconstructie geven u een beter beeld van wat u kunt verwachten van de ingreep. Het is belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt en de voordelen en nadelen van een borstreconstructie voor uzelf goed afweegt.

Tijdens het eerste consult beantwoordt uw behandelend arts uw vragen, krijgt u uitleg over de soorten borstreconstructies en wordt de nazorg van de ingreep toegelicht.

Mijn behandelend plastisch chirurg Wouter van der Pot gaf mij mijn zelfvertrouwen terug door de reconstructie van mijn nieuwe borst.

Directe of latere borstreconstructie

Er is geen haast bij het nemen van een beslissing over een eventuele borstreconstructie. Wanneer u er al in een vroeg stadium zeker van bent dat u een reconstructie wil, kan dit direct met de amputatie plaatsvinden. De directe reconstructie heeft als voordeel dat de gespaarde huid gebruikt kan worden voor het bedekken van de prothese. U kunt er ook voor kiezen om de reconstructie later uit te voeren. Wij adviseren u hierbij wel te wachten tot zes maanden na de borstamputatie. Hierdoor heeft uw lichaam voldoende tijd gehad om te herstellen. Wanneer er bij u sprake is van nabestraling, adviseren wij om de borstreconstructie in een later stadium plaats te laten vinden. Bestraling kan namelijk zorgen voor extra littekenvorming en pijnklachten. Wij raden dan ook aan om na de bestraling een jaar te wachten met de borstreconstructie.

Het terugkrijgen van uw zelfvertrouwen

Een borstamputatie kan van invloed zijn op uw zelfvertrouwen en zelfs de kwaliteit van leven beïnvloeden. Door het reconstrueren van een nieuwe borst krijgt u de mogelijkheid om uw zelfvertrouwen terug te krijgen. Het is belangrijk dat u een reëel verwachtingspatroon heeft over de borstreconstructie. Uw behandelend plastisch chirurg probeert tijdens de reconstructie om de borst qua vorm en grootte zo veel mogelijk te laten lijken op de gezonde borst. Houd er hierbij rekening mee dat er altijd verschillen zichtbaar blijven. De littekens zullen bijvoorbeeld altijd zichtbaar blijven en ook kan het gevoel van de borst anders zijn. Toch is 99% van de vrouwen die een borstreconstructie heeft ondergaan, tevreden over het eindresultaat. Ze voelen zich zekerder en krijgen langzaam hun zelfvertrouwen weer terug.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Een borstreconstructie wordt niet gezien als een verfraaiende ingreep, maar als een behandeling om de gevolgen van een borstamputatie te herstellen. De borstreconstructie wordt door de zorgverzekeraars dan ook vergoed vanuit het basispakket. Houd er hierbij wel rekening mee dat uw eigen risico moet worden betaald. Om verrassingen achteraf te voorkomen, kunt u voorafgaand aan de ingreep uw zorgverzekeraar raadplegen. De verzekeraar kan u precies vertellen of u in aanmerking komt voor de vergoeding en eventuele informatie over ziekenhuizen of cosmetische klinieken. Of basis hiervan kunt u een afspraak maken voor een eerste consult om uw wensen en de mogelijkheden te bespreken.

Keuze uit verschillende soorten borstreconstructies

Een borst kan op verschillende manieren gereconstrueerd worden. Er bestaan twee hoofdvormen van de borstreconstructie:

  • Reconstructie met een borstprothese die onder de huid wordt aangebracht
  • Reconstructie met lichaamseigen weefsel van de buik of rug.

Naast de reconstructie van uw borsten is ook een tepelreconstructie mogelijk. Met behulp van huid en een stukje tepel van uw andere borst wordt er een nieuwe tepel gecreëerd. Samen met uw behandelend arts wordt de juiste methode van borstreconstructie met u besproken.

Ervaringen

“Na mijn borstamputatie moest ik nog enkele bestralingen ondergaan en daarom was een directe borstreconstructie niet mogelijk. De arts gaf tijdens het eerste consult aan wat de mogelijkheden waren en na een jaar is mijn borst alsnog gereconstrueerd. Ik wist niet dat ik nog zo gelukkig kon zijn na mijn borstkanker.”
‘“Uit voorzorg zijn vorig jaar mijn borsten verwijderd. Het afnemen van mijn borsten is voor het ergste wat mij ooit is overkomen. Ik dacht dat mijn vrouwelijkheid voorgoed weg was. Gelukkig heeft drs. Staudt mijn beide borsten prachtig gereconstrueerd met weefselexpansie. Na een aantal keer vullen zijn ze nu de perfecte grootte.”
Maak nu een afspraak 023 544 4974

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over de voordelen en nadelen van een borstreconstructie? Neem dan contact met ons op via 023 544 4974 of door te mailen naar info@bloemingdael.nl. Of maak direct een afspraak via onderstaand contactformulier.

Aanhef*

Voornaam*
Achternaam
Geboortedatum*
Straat + huisnummer*
Postcode*
Woonplaats*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Waar wilt u een afspraak voor maken?*
Op welke dag van de week wilt u het liefst een afspraak maken? (ma. tot vrij.)
Op welk tijdstip wilt u een afspraak maken? (09:00-17:00)
Opmerkingen

Adresgegevens

Bloemingdael Plastische Chirurgie
Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping
Vondelweg 999
2026 BW Haarlem

Openingstijden

Tijdens onze openingstijden kunt u ons telefonisch bereiken op 023 544 4974.

Maandag:09:00 - 21:00 uur
Dinsdag:09:00 - 17:00 uur
Woensdag:09:00 - 17:00 uur
Donderdag:09:00 - 17:00 uur
Vrijdag:09:00 - 17:00 uur
Zaterdag:09:00 - 13:00 uur

RoutebeschrijvingSoortgelijke behandelingen

Naast een borstreconstructie kunt u bij Bloemingdael ook terecht voor een:

Handchirurgie Spaarne gasthuis Rode Kruis Staudt Derma2Care