Bloemingdael

Onze specialisten zorgen voor een gewenst resultaat, en dit op de meest veilige manier.

Borstreconstructie

‘Alle borstreconstructies worden uitgevoerd door BIG-geregistreerde specialisten die ook werkzaam zijn in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en het Spaarne Gasthuis Haarlem.’ 

Een borstreconstructie kan worden uitgevoerd na een borstamputatie. Door een nieuwe borst te creëren met behulp van een borstreconstructie krijgt de patiënt in veel gevallen meer zelfvertrouwen, waardoor zij zich psychisch en lichamelijk sterker voelt. De borstreconstructies die Bloemingdael uitvoert gaan in samenwerking met de oncologische afdelingen van het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk en het Spaanse Gasthuis te Haarlem.

 • Onze plastische chirurgen zijn aangesloten bij het NVPC en NVEPC
 • Uitgebreid consultgesprek
 • Eén-op-één gesprek met de behandelend chirurg
 • Vele jaren ervaring op het gebied van  borstreconstructies
 • Samenwerking met de ziekenhuizen Rode Kruis en het Spaarne Gasthuis
Maak nu een afspraak 023 544 4974

Prijzen voor een borstreconstructie

Omdat iedere situatie en borstreconstructie anders is, werken wij niet met vaste prijzen. Alle ziekenfondsen en vrijwel alle particuliere ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten van een dergelijke operatie. Daarnaast wordt een borstreconstructie niet gezien als een verfraaiende ingreep, maar als een behandeling om de gevolgen van borstamputatie zo goed mogelijk te herstellen. Wanneer u particulier verzekerd bent, kunt u dit bij uw verzekeringsmaatschappij navragen.

Wat is een borstreconstructie?

Bij een borstreconstructie wordt verloren borstweefsel hersteld. In de meeste gevallen wordt de reconstructie uitgevoerd na een borstamputatie als gevolg van bijvoorbeeld borstkanker. Deze reconstructie kan bij een amputatie in dezelfde operatie worden uitgevoerd. Wanneer u dit niet ziet zitten, kan de borstreconstructie zes tot twaalf maanden na de amputatie alsnog uitgevoerd worden.

Goed om te weten is dat een borstreconstructie bij iedere vrouw uitgevoerd kan worden. Onze plastische chirurgen werken namelijk met verschillende methoden, waardoor er altijd een geschikte methode voor u bij zit. Onze plastische chirurgen bespreken met u welke behandeling het beste aansluit bij uw situatie.

Mogelijkheden en verwachtingen

Indien u een borstreconstructie overweegt, is het belangrijk om reële verwachtingen te hebben. Een gereconstrueerde borst zal namelijk altijd verschillen van een natuurlijke borst in bijvoorbeeld vorm en grootte. Vrouwen die een borstreconstructie hebben ondergaan zijn echter altijd zeer tevreden met het resultaat. Zo geven de vrouwen aan dat zij zich zowel lichamelijk als psychisch sterker voelen.

Maak nu een afspraak 023 544 4974

De verschillende behandelingen voor een borstreconstructie

Omdat iedere patiënt een ander behandeling heeft ondergaan, werken wij met verschillende behandelingen voor de borstreconstructies. Gedurende de consultgesprekken vertelt de plastische chirurg welke methode het meest geschikt is in uw situatie.

Borstprothesen

Een veel gebruikte methode voor borstreconstructies is de borstprothese. Bij Bloemingdael maken wij gebruik van drie verschillende soorten prothesen:

 • Een soepel siliconen omhulsel dat van tevoren is gevuld met een speciale siliconengel
 • Een lege prothese die tijdens of na de operatie wordt gevuld met fysiologische zoutoplossing
 • Een dubbelwandige prothese waarbij het binnenste gedeelte siliconengel bevat en het buitenste gedeelte fysiologische zoutoplossing

Een borstreconstructie door middel van een prothese

De meest eenvoudige manier voor een borstreconstructie met een prothese is het implanteren van de prothese onder de huid en de grote borstspier. Hiervoor dient er voldoende soepele en gave huid aanwezig te zijn en moet de grote borstspier nog intact zijn. De operatie duurt ongeveer een uur. U dient echter één tot vijf dagen in het ziekenhuis te blijven, zodat het herstel gecontroleerd kan worden.

Het implanteren van een borstprothese voor een weefselexpansie

Als er niet genoeg huid aanwezig is na de amputatie maar de huid wel van goede kwaliteit is, kan een borstprothese worden gebruikt om de huid op te rekken. Dit wordt ook wel weefselexpansie genoemd. Net als bij de eerste methode is het bij deze ingreep belangrijk dat de grote borstspier nog intact is.

Bj deze prothese voor weefselexpansie kan de borstprothese het beste vergeleken worden met een lege ballon. De ballon wordt via het litteken van de amputatie onder de grote borstspier ingebracht, wat ongeveer één uur duurt. Vervolgens wordt de patiënt één tot vijf dagen in het ziekenhuis opgenomen. Twee weken na de operatie wordt er gestart met het geleidelijk vullen van de prothese met de fysiologisch zoutoplossing. U moet ongeveer vier tot acht weken lang wekelijks naar de polikliniek, tot de gewenste cupmaat is bereikt.

In het ziekenhuis wordt de prothese gevuld met behulp van een injectienaald waarmee via de huid de vulnippel wordt aangeprikt. Het vullen duurt slechts twee minuten. Dit proces wordt ieder week herhaald, tot de huid ver genoeg is opgerekt voor de gewenste cupmaat. Aanbevolen wordt om de borst te masseren met crème of olie om het oprekken van de huid te vergemakkelijken.

Na een rustperiode van drie tot zes maanden kan een operatie volgen waarbij de borstprothese wordt vervangen door een echte prothese. Sommige plastische chirurgen maken bij de eerste operatie al gebruik van een prothese die kan blijven zitten. Dan is een tweede operatie niet nodig. Hierover kunt u informeren bij uw plastische chirurg.

Gebruik van een rugspier en huid van de rug

Wanneer ook de grote borstspier tijdens de borstamputatie is weggehaald of als er te weinig huid van goede kwaliteit is overgebleven, kan de huid van de rug met de eronder gelegen spier gebruikt worden voor het maken van een nieuwe borst. Hierbij wordt in vrijwel alle gevallen ook een prothese ingebracht. Door het verwijderen van de rughuid met de daaronder gelegen spier ontstaat een litteken. Dit valt meestal onder het BH-bandje, maar soms is een schuin litteken onvermijdelijk.

Het gebruik van vet en huid van de buik

Als er te weinig huid van goede kwaliteit is overgebleven kan eveneens een nieuwe borst gemaakt worden van huid en vetweefsel van de onderbuik. Dit kan alleen als er op die plek een huid- en vetoverschot bestaat. De plastisch chirurg kan op deze manier een borst construeren zonder dat er een prothese nodig. Een nadeel is dat de buikwand als gevolg van de ingreep minder stevig kan worden en dat er een groot litteken op de buik komt. Daarnaast kan de buik ook een lange tijd pijnlijk zijn.

Voor deze operatie moet u ongeveer zeven tot vijftien dagen in het ziekenhuis liggen. De ingreep zelf duurt ongeveer vier tot tien uur, afhankelijk van een éénzijdige of dubbelzijdige ingreep en of er gebruik gemaakt wordt van microchirurgische technieken. Vaak volgt er op de eerste operatie nog een aantal vervolgoperaties voor een optimaal resultaat.

Tepelreconstructie

Naast reconstructie van de borst is reconstructie van de tepel mogelijk. Meestal gebeurt dit zes tot twaalf maanden na de borstreconstructie. Om een nieuwe tepel te reconstrueren wordt er huid van de lies, de binnenzijde van het bovenbeen of de achterzijde van het oor gebruikt. De tepel zelf wordt gemaakt van een deel van de tepel van de andere borst of van plaatselijk aanwezige huid. Indien de gezonde borst aangepast moet worden aan de nieuwe borst, wordt de tepelreconstructie meestal met deze operatie gecombineerd.

Voor deze ingreep wordt u een dag opgenomen in het ziekenhuis. Een andere mogelijkheid voor het reconstrueren van het tepelhof is een tatoeage. Deze reconstructie vindt poliklinisch plaats.

Nazorg

Enkele dagen na een borstreconstructie worden de drains (de dunne slangetjes in het wondgebied om het wondvocht af te voeren) weggehaald. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u via het afsprakenbureau te horen wanneer u voor controle terug moet komen bij de plastische chirurg. Eventuele hechtingen worden tijdens het spreekuur verwijderd.

Het is belangrijk om het de eerste zes weken na de operatie rustig aan te doen, omdat de wond anders niet goed geneest. De plastische chirurg kan u precies vertellen wat u wel en wat u niet mag. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om voor de eerste periode thuis hulp te regelen. Voordat er wordt gestart met een eventuele tweede operatie, wachten we altijd tot u weer voldoende bent aangesterkt.

Maak nu een afspraak 023 544 4974

Ontmoet onze plastische chirurgen

Maak kennis met onze specialisten:

 • Drs. Joost Staudt
  Drs. Joost Staudt
 • Drs. Wouter van der Pot
  Drs. Wouter van der Pot
 • Drs. Kalam Ahmed
  Drs. Kalam Ahmed
 • Drs. Jan van Loon
  Drs. Jan van Loon
 • Dr. Mick Kreulen
  Dr. Mick Kreulen
 • Drs. Toine van Trier
  Drs. Toine van Trier
 • Prof. Dr. Paul van Zuijlen
  Prof. Dr. Paul van Zuijlen
 • Dr. Menno Huikeshoven
  Dr. Menno Huikeshoven
 • Drs. Klaske Booij
  Drs. Klaske Booij
 • Drs. Robert de Wijn
  Drs. Robert de Wijn

Maak een afspraak

Voor meer informatie over een borstreconstructie kunt u een afspraak maken met één van onze plastische chirurgen. Zij staan u in een persoonlijk gesprek graag te woord. Bel 023 544 4972 of stuur een e-mail naar info@bloemingdael.nl

Aanhef*

Voornaam*
Achternaam
Geboortedatum*
Straat + huisnummer*
Postcode*
Woonplaats*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Waar wilt u een afspraak voor maken?*
Op welke dag van de week wilt u het liefst een afspraak maken? (ma. tot vrij.)
Op welk tijdstip wilt u een afspraak maken? (09:00-17:00)
Opmerkingen

Soortgelijke behandelingen

Naast een borstreconstructie kunt u bij Bloemingdael ook terecht voor:

Handchirurgie Spaarne gasthuis Rode Kruis Staudt Derma2Care